Fritsla AK 1932-1977

Fritsla AK 1932-1977

Atletklubben bildades i slutet av februari 1932 och det var brottning som var den första idrotten för föreningen. Killarna samlades på Centralcaféet i Fritsla och valde Wilhelm Berg till förste ordförande. Lokalfrågan var det stora problemet. En ödestuga, Högalund, blev räddningen och i denna lärde sig brottarna greppen. Föreningen engagerade Ivan Jakobsson från Borås AK som tränare. Redan första året var brottningen den dominerande vinteridrotten i Fritsla. Första matchen gick mot Kinna AK i mars 1933, förlorades med siffrorna 13-8.

I samband med en träning 1936 hände en olycka som minskade intresset för brottning betydligt. Brottningen kommer på nytt igång i början av 40-talet. Gymnastik och tyngdlyftning blir nya grenar på programmet. I tyngdlyftning kom den första framgången när Åke Schedin blev distriktsmästare 1946 i klassen lättvikt. En bedrift han upprepade året efter.

I gymnastik bildades ”Fritslagruppen” som åkte runt i bygden och visade upp sina konster. Det var gymnastik i form av bygga pyramider på höjden. Pyramiderna kunde bestå av fyra-fem killar. Tyngdlyftningen upphörde 1966 men gymnastiken för kvinnor och killar fortsatte i ytterligare ett decennium.

Gymnastikpyramid

Tyngdlyftning fanns på programmet